Så botar jag min Trumpångest

Som två Gotland. Så stort var det isberg som i somras bröt sig loss från Antarktis. Varma strömmar tinar isen. Samtidigt sköljer en våg av kunskapsförakt över världen. I Trump har klimatförnekarna fått ett globalt språkrör. Klimatskeptikerna förenas i misstron mot vetenskap och ansvar för planeten. 
 
I Sverige gör SD samma sak. När riksdagen röstade om det globala klimatavtalet ”Paris-avtalet”, var det bara SD som röstade emot. I riksdagen har de motarbetat klimatpolitiken och motsatt sig bland annat SMHI:s viktiga uppdrag i klimatarbetet.
 
Många har ryckt på axlarna åt högerpopulistiska klimatskeptiker på samma sätt som man kan göra det åt påhittad skräckpropaganda från oseriösa miljöfundamentalister. Men det ska vi inte göra. Att stå upp för kunskap och förnuft är ett viktigt liberalt uppdrag. Och en viktig del i kampen mot populismen. Både hemma och i världen. Glöm inte bort att SD är ett hot mot det liberala samhälle där arbetet för hållbar utveckling är en viktig del. Ta debatten mot SD. Liberalerna har en stark, trovärdig och kunskapsbaserad klimatpolitik som vi ska vara stolta över. Det går att förena frihet för individen med ansvar för planeten.

Liberalerna Uppsala har uppmärksammat kampanjen Trump Forest. Plantera ett träd för klimatet, i protest mot Trump. Ett lysande initaitiv. Men den allra bästa medicinen - mot såväl klimatförändringar som populism och främlingsfientlighet heter liberalism. Att engagera sig politiskt för liberala idéer, att försöka efter bästa förmåga bidra i politiken, det ger hopp om förändring och en bättre värld. 

 

28 aug 2017