Varför tjatar ni så mycket om SD?

”Varför tjatar ni så mycket om SD? Säg vad ni själva tycker, istället”, sa en bekant som jag träffade i helgen. Vi brukar aldrig prata politik. Så jag blev lite förvånad. Och samtidigt nyfiken.

Frågan träffade i varje fall huvudet på spiken, så att säga. Nämligen det dilemma som jag upplever att vi står inför. Å ena sidan vinner man (normalt) inga val på att tala illa om andra partier. Å andra sidan går det inte att förhålla sig till SD, som till andra (normala) partier. För det är inte vilket parti som helst.

Inte bara som liberal, utan som humanist och allmän försvarare av demokratin måste vi hjälpas åt att uppmärksamma vilket parti SD egentligen är. Vad det står för.

Det handlar inte bara om synen på invandring. Det handlar om allt som är viktigt i en demokrati. Om att se individen framför grupper. Om tolerans. Om samarbete mellan människor och länder. Om Europa och världen. Och faktiskt om demokratin som modell och om hur du och jag ska leva våra liv. Att detta parti har lärt sig politikens spelregler är uppenbart. Och det är djupt oroande.

Jag kommer att fortsätta tjata om SD. Varje dag, faktiskt. Jag kommer att jobba för att vi blir fler som tjatar. Gör det du också. Gör det på ditt sätt. Folk ska inte kunna säga i efterhand att ”vi inget visste”. Det är inte bara vi som är politiskt aktiva utan – alla – som bryr sig om demokratin som behöver hjälpas åt.

Vill du få inspiration i ditt tjatande rekommenderar jag den här skriften. ”Den farliga mångfalden” som är skriven av Håkan Holmberg, tidigare liberal riksdagsledamot och politisk chefredaktör för Upsala Nya Tidning. Den har ett rikt förord av Ingvar Carlsson och Bengt Westerberg. En skrämmande läsning, som ger god insikt om att SD är allt annat än vilket parti som helst.

 

5 mar 2017